Ennemuiste oli inimestel kombeks külastada omakeste haudasid ning hiljem süüdata suur ühine jaanituli. Kuidas on jaanipäeva tähistamine muutunud ajaga?

On teada, et Saaremaast Setumaani oli levinud pika ridva otsas süüdatud jaanituli. Ikka selleks, et tuli kaugemale paistaks. Usuti, et kuhu jaanitule kuma paistis, seal kasvas vili hästi ja ümbrus oli kurja eest kaitstud.

Ajaga on inimesed üritanud leida viise kuidas oma vilja kasvu veelgi soodustada ning tänapäeval jagatakse oma #jaanitulesid julgelt kasvõi terve ilmaga.

Tuli pidi andma järgmiseks aastaks jõudu ja rammu. Peale perejaanitule, pidi ka ühisjaanitulele kindlasti minema, sest:„Kes ei tule, selle odrad ohkased, kaseheinased!“ või veelgi hullemal juhul pidi mitte-tulijatel maja põlema minema.

Selle uskumuse on kindlalt endasse võtnud Terminaator ja 2 Quick Start, kes suures maja põlengu hirmus käivad kõik ühisjaanituled läbi.

Mitte nii ennemuiste, 1970. aastatel, põletati lisaks puudele ka kõik vanad autokummid, tulemuseks oli suur tossulõke. Tänaseks on „Teeme Ära!“ puhastanud kõik jaanilõkked.

Jaanipäeva suureks osaks oli ka romantika. Vanarahva tarkuse järgi pidavat salaja üksinda korjama jaaniõisi, mida pidi kindlasti olema üheksa erinevat.

Vanarahvatarkuse järgi pidavalt olema nõnda, et kui korjad üksinda salaja jaaniõisi – mida pidi kindlasti kokku saama üheksa erinevat – ja paned korjatud kimbu öösel padja alla, siis näed unes oma tulevat kaasat. Samuti olevat võimalik jaanilaupäeval saunas ihu külge kleepunud vihalehega võita armastust. Tegelikult ei pea tänapäeval enam armastuse leidmiseks jaanipäeva ootamagi, oma tulevast kaasat on võimalik näha ükskõik mis ajal Tinderis. Või vähemalt kaasakandidaate. Kasvõi lühiajalisi.

Lõuna-Eestis oli kombeks süüa sõira (ehk kohupiimajuustu), üle Eesti olid jaanipäeva toitudeks kohupiimakorbid, suureks pühaks tehti värsket võid ja valmistati käkke. Ülioluline oli jaanikahi ehk jaaniõlu, mida visati isegi jaanitulle. Kusjuures iga korralik peremees valmistas õlle ise. Moodne eestlane aga valmistab ise omaenda šašlõki ja vorsti tofust ja köögiviljadest, sest jaanipäeva pidavat saama veeta ka lihavabalt.

Allikad:
http://www.folklore.ee
http://www.miksike.ee/
https://maablogi.wordpress.com/